zaterdag 25 juni 2011

Paradoxen in Werk en Leven


Het Gordiaanse Ei: Paradoxale Creativiteit. Cocon-bijeenkomst 16 juni jl.

Creatief Denken wordt meestal opgedeeld in twee hoofdfasen, die van divergentie (zoveel mogelijk ideeën; kwantiteit voor kwaliteit) en van convergentie (het beslissingsproces om te komen tot de optimale creatieve oplossing). Toch blijven er aan het einde nog vaak "rafeltjes" over.
Andere oplossingen lijken ook nog steeds interessant, of zelfs interessanter, ondanks de (grote) verschillen. De gekozen oplossing roept nog steeds vragen op. Bovendien heeft die ook nadelen. Zijn er ook "˜nearlings", bijna oplssingen, of antwoorden die we niet hadden gezocht? Bestaat er zoiets als serendipiteit? Stelden we de juiste vraag? Etc. Etc.
Juist in de "rafels" (in de contrasten, de tegenstellingen, de dilemma's, de paradoxen) zitten voor mij juist het meeste plezier in het creatieve proces. De rafels vragen om werkelijk het oude denkraam te verlaten en out-of-the-box te stappen.

In deze cocon-workshop wilde ik graag samen met de deelnemers Vragen en Antwoorden of Oplossingen gaan onderzoeken waarin (nog steeds) interne tegenstellingen zitten, paradoxen of dilemma's.
We deden dat deels rationeel, deels associatief, in ieder geval met verhalen en theater en in ontmoeting met de paradoxen van de schoorsteen en van de paardebloem.
Het lijkt in woorden vaak zo 'soft', maar het extern verbeelden en onderzoeken van innerlijk theater levert meer innovatieve en creatieve antwoorden op, veel meer adequate, zakelijk verantwoorde keuzes dan het gangbare zakelijk overleg.

Eerst volgende herkansing: Het Gordiaanse Ei op het NNF 2011

Geen opmerkingen: