zaterdag 22 oktober 2011

Hoe Creatief mag een Mediator zijn?


Creativiteit = Bloed, Zweet en Tranen...?

Bij elk congres/seminar of training over creativiteit wordt altijd weer het aloude adagium vermeld, dat creativiteit slechts voor 10% impulsiviteit, ingeving, genialiteit is en voor 90% hard werken, bloed & zweet vraagt.
Ik vraag mij altijd weer af, waarom die vermelding zo belangrijk is, dat ze keer op keer herhaald moet worden. Is het, omdat....
... daarmee de drempel wordt verlaagd om buiten de gebaande orde te denken en te handelen?
...creativiteit te leren is, als je maar hard genoeg je best doet?
...doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, beter is dan momenten van onvoorspelbaarheid?
...mensen vaak bang zijn voor hun eigen originele gedachten?


Voor mij is creativiteit vooral lef! Lef om jezelf toe te staan creatief te zijn. Lef om open te staan voor het onbekende (out of the box; buiten je denkraam; verschoven paradigma).

Zoeken in het "onbekende" (buiten je denkraam) is zeker hard werken, wellicht creëert het bloed,zweet en tranen.
Vinden kan alleen als je openstaat voor het nieuwe en het oude een nieuwe gedaante geeft (gestalt switch).
Lef heb je zeker nodig om vervolgens datgene wat je in het "onbekende" hebt gevonden ook te tonen aan de wereld, aan de mensen om je heen, die op dat moment wellicht níet open staan voor jouw creativiteit. Sterker nog: wellicht daagt jouw creativiteit hen uit hun "comfort zone" te verlaten en dat kan zeer ongemakkelijk voelen.

Creativiteit in conflicten
In conflicten staan de mensen vaak helemaal niet open voor creativiteit. Boosheid, teleurstelling, verdriet, wrok, vastgeroeste posities en verharde standpunten, dat wordt geassocieerd met conflicten. Wil je een conflict echter oplossen dan is er in ieder geval beweging nodig, beweging in voelen, in denken, in handelen, in willen... Ze zeggen vaak dat pas in de optie-fase van een mediation, als de partijen zijn uitgewoed (en van vermelde standpunten naar erkende belangen zijn gegroeid), dat er dan pas ruimte komt voor creativiteit. Voor mij begint het eerste contact tbv een een mediation mal et creativiteit, wellicht nog niet bij de strijdende partijen maar zeker wel bij in de mediator. In diens hoofd is vanaf het begin beweging nodig: beweging in voelen, in denken, in handelen, in willen... uiteraard zonder de onafhankelijkheid en de onpartijdigheid van de mediator te verliezen. Immers hoe kun je mensen helpen in beweging te komen, als jezelf je eigen beweging (creativiteit) niet erkend?


Stimuleren Creativiteit in Mediation
Creativiteit maakt een belangrijk onderdeel uit van het mediation proces. Zonder creativiteit is het moeilijk om verschillende opties te bedenken. Het kan voor een mediator echter lastig zijn om mensen die in een conflict zitten in een creatief denkproces te krijgen. Vaak hebben strijdende partijen even een subtiele uitnodiging of suggestie nodig om in hun denken weer in beweging te komen. Maar waar haal je als mediator zo snel de juiste creatieve inval vandaan om deze beweging uit te lokken?

Mediators zeggen vaak, indien nodig wel bereid te zijn de creativiteit bij anderen te willen stimuleren, maar de eigen creativiteit liever te ontzien. Wat houdt ons, mediators, tegen creativiteit in een mediation te brengen?
Is dat de spanning met de zuivere leer van de inhoudelijke passiviteit? Een mogelijke inbreuk op onze onafhankelijkheid, onpartijdigheid, neutraliteit?
Zijn we bang voor de onvoorspelbaarheid? Het verliezen van controle? Of is het meer resultaatdenken: de targets, de grote hoeveelheid zaken, het bulkwerk, de slagingspercentages en het voorkomen van een klachtenprocedure?

Kun je als mediator echter anderen - conflicterende partijen - tot creativiteit uitnodigen als je zelf geen creativiteit inbrengt? Kortom: hoe creatief mag een mediator zijn? Hoe creatief moet een mediator zijn? Hoe inspireer je boze mensen tot creatieve ideeën?

Stimuleren van Creativiteit met "De dans van de held"

Creatief moeten zijn, kan je als zeer lastig en vermoeiend ervaren. Creativiteit kan echter ook leuk, effectief en efficiënt zijn. Creativiteit vraagt dan wel de moed om (al is het maar in de fantasie) routines en platgetreden paden te verlaten. In de dans van de held worden mensen uitgenodigd om aan de hand van allerlei praktisch toepasbare en adequate technieken hun eigen creativiteit te ontdekken, te mobiliseren en in te zetten.
De dans van de held werkt ook met verhalen, metaforen en dilemma's. Hierin maak je kennis met verschillende universele ‘helden' in je zelf en in anderen. Elke held heeft zijn eigen kijk op de wereld. Leer de helden kennen en je ontdekt verschillende visies op de wereld, belevingen van de werkelijkheid. Kennismaking met de helden betekent kortom in beweging komen: beweging in voelen, in denken, in handelen, in willen...


Stimuleren van Creativiteit met "Het Gordiaanse ei"
Een volgende stap... Wordt vervolgd...

creatieve groet

Marcel van der Pol, Keridwen
Rechtstreeks reageren? marcel@keridwen.nl

Geen opmerkingen: